Öronproblem?

Maltesern har hängande öron som ska ligga intill huvudet. Det är därför viktigt att ofta kontrollera och rengöra om det behövs, så att det inte uppstår dålig lukt och infektion.

Delvis klippt ur Hund Till Hund

Rengöring av hundens öron

Det är inte bara hundens sinne som behöver kärlek och omtanke, även dess öron behöver tittas över ibland. De allra flesta hundar får någon gång lite smutsiga öron som behöver rengöras. Det gäller speciellt hundar med hängande öron, hundar som badar mycket eller raser med mycket päls i öronen där jästsvamp frodas och kan tillta snabbt. En god ide är att dagligen göra en snabb inspektion genom att titta och lukta i hundens öron. Vet man hur de brukar se ut och lukta så upptäcker man lättare om något är avvikande och kan snabbt påbörja behandling.

Hur rengör man hundens öron?

Det finns olika fabrikat och varianter på öronrengöring. Om man bara vill rensa bort smuts i övrigt friska öron kan man välja ett medel (rengöring) för detta ändamål som löser upp vax, döda hudceller och smuts. Uppvisar hunden större problem bör man rådfråga veterinär och på dennes rekommendation använda öronrens.

Många hundar tycker att det är lite obehagligt att bli pillade i öronen så man kan behöva lite hållhjälp. Placera er gärna i badrummet eller utomhus och med oömma kläder då det kommer stänka öronrens när hunden skakar på huvudet. Ta fram allt ni kommer behöva innan ni startar. Det brukar räcka med öronrengöring, eventuella örondroppar, bomull, bomullspinnar och hundgodis.

Spruta försiktigt ner ordentligt med rengöringsvätskan i örat. Forcera inte ner pipetten i örat och riskera skador utan det viktiga är att vätskan rinner ner. Fäll snabbt ner öronlappen så att inte hunden hinner skaka ut all vätska innan du masserat ner det i hörselgången. Hörselgången hos hundar är mycket längre än hos oss människor och går från vertikal till horisontell riktning en bit ner i örat. Därför är det väldigt viktigt att massera ner vätskan ordentligt utanpå örat och längs med sidan, annars når den inte förbi den skarpa vinkeln i hörselgången och gör såvida ingen nytta.

Vira bomull runt pekfingret och torka försiktigt bort överbliven öronrengöring, smuts och vax. Använd bomullspinnar om det behövs i ytterörat för att komma åt i alla vrår.

Att tänka på

Man bör inte överdriva rengöring i friska öron och man ska aldrig använda bomullspinnar ner i örat. Risken är att man irriterar eller gör hål på hudytan vilket kan introducera bakterier och framkalla en öroninflammation (otit). Bomullspinnar kan man få använda i ytterörats små gropar och vinklar för att få bort allt sekret, om man är försiktig. Man bör alltid använda öron-rens avsett för hundöron. De är framtagna för att återställa en normal balans i örat. Tvättar man istället med vanligt vatten eller koksaltlösning så bidrar man till en ogynnsamt fuktig miljö där bakterier och svamp trivs. Man ska inte heller hoppa över medlet och torka ur torra öron med torr bomull då man, precis som med bomullspinnar riskerar att skada och irritera hudytan.

Misstänker man öroninflammation eller öronskabb i ett öra så ska man aldrig använda samma öronrensflaska i båda öronen då man riskerar att sprida smittan vidare. Köp då istället två flaskor eller dra upp rengöringen i en spruta och använd i det rena/friska örat först. Kasta sprutan efter användning i det smutsiga örat.

Tecken på öroninflammation – Uppsök veterinär om hunden uppvisar något av nedan

Smärta – Reagerar vid inspektion eller när man rör vid öronen. Hunden kan också reagera när man för halsbandet över öronen eller klappar på huvudet

  • Skakar på huvudet eller lutar huvudet åt ena hållet
  • Kliar i örat/öronen
  • Avvikande doft – Unken eller infekterad doft är avvikande
  • Röd och irriterad hud i örat
  • Återkommande problem
  • Stora mängder vax
  • Brunt eller gulaktigt sekret i ett eller båda öronen som återkommer trots rengöring eller tillsammans med något av ovanv

I samarbete med Ellen Herrlin, Legitimerad Djursjuksköterska & Grundare till bloggen nursedolittle.se – En blogg om Djur & Djursjukvård